,

Stormchase 2013 – Dag 20

FINALE!

I dag var vores sidste chasedag, før vi var nødt til at vende snuden mod Dallas og senere Danmark. Der var lagt i ovnen til en meget aktiv dag, og der herskede også en vis frygt for, at voldsomme tornadoer kunne blive dannet i området omkring Oklahoma City og Moore, der blev raseret af den kraftige EF5-tornado i sidste uge. Vi var meget forventningsfulde. Læs videre og se, om forventningerne blev indfriet.

Vi havde ikke vildt travlt, så vi havde bedt om at blive en time ekstra på motellet i Perry, så vi kunne sove lidt længere.

Da vi tjekkede ud, var luften mættet med fugt, og det tordnede pænt nord for os. Vi blev enige om at køre ned sydvest for Oklahoma City, hvor en af modellerne viste en pæn supercelle ved 14-tiden.

Da vi var nået et stykke sydpå, blev der dannet en byge umiddelbart vest for os. Vi holdt fast i vores egen beslutning og fortsatte videre mod syd.

Et stykke længere nede så den nordlige celle rigtig sund ud og var nu også severe warned. Typisk! Men så er det, at man skal slå koldt vand i blodet, så man ikke bliver fanget på mellemdistancen og kører frem og tilbage mellem to byger.

Nede omkring El Reno var der dannet en lovende celle, som vi nu kørte efter.

Efterhånden kunne vi se konturerne af den og fin skystruktur.

_KAS1722

Lige øst for Chikasha fandt vi et fint udkigspunkt, hvorfra vi havde godt udsyn til wallclouden. Den roterede, men producerede ikke noget. Samtidig var den nordlige celle, som vi forlod, blevet tornadowarned. Argh!
Nå. Det var der ikke noget at gøre ved. Vi måtte blive her ved ‘vores’ byge.

_KAS1737 _KAS1738

En ny celle poppede umiddelbart syd for os, så den holdt vi også øje med.

_KAS1747

Vores celle roterede og så til tider god ud, men producerede ikke noget. Vi fulgte den sammen med et hav af andre chasere i området.

_KAS1749
_KAS1756 _KAS1761 _KAS1762

På et tidspunkt kom vi rimelig tæt på nedbøren, og store hagl blev blæst vandret ind mod bilen, så vi var nødt til at dykke øst- og sydpå ad bakkede grusveje for at komme væk.

_KAS1772

Cellen var nu blevet tornadowarned, så vi holdt fast i den og chasede den, så længe vi kunne. Desværre producerede den ikke en tornado. Men vi fik set noget flot struktur.

_KAS1785 _KAS1799

Det var vores sidste chasedag, og vi skulle retur til Norman for at rigge bilen af og stille alt vores isenkram hos Marc og Sharon.

Mens vi kørte, gik det op for os, at vi ville komme ind i nedbøren fra cellen, så vi holdt ind på en tankstation (altid tankstationer!).

_KAS1813 _KAS1814

Her stod der flere ængstelige personer, som vi talte med og til en vis grad beroligede.

_KAS1817

Cellen trak ind over os med heftige vindstød, lyn og torden og hagl. En flot finale på en storslået chase.

Bagefter kørte vi op til Norman og riggede bilen af. Her så vi Sarahs bil, som Paul havde chaset i. Han var blevet ramt af hagl på størrelse med softballs (større end baseballs), og bilen var mere eller mindre totaltskadet. Både forrude og bagrude var knust. Sikken oplevelse.

Klokken 23 kørte vi fra Norman mod Dallas, hvor vi ankom ved halvtreftiden om natten. En lang chase har nået sin afslutning.

Jeg vil afslutningsvis sige, at det her har været den ubetinget bedste chase, siden jeg begyndte for syv år siden. Jeg har set to EF5-tornadoer og én EF4 i løbet af de sidste tre uger plus flere andre. Der er folk, der chaser i årevis uden at se en EF5.

Vi var gode til at manøvrere os hen til Beddington-tornadoen og streame den for næsten 1000 viewers.

Internetdækningen er og bliver et problem. Vi har talt om satellitløsningen, men den er meget dyr. Vi må se.

Jeg har været rigtig godt tilfreds med mit Nikon D800. Det tegner meget skarpt og tager gode billeder.

Til sidst vil jeg gerne takke alle jer, der har fulgt mig på bloggen og på Facebook. Det er altid rart med kommentarer. Til næste år overvejer jeg kun at bruge Facebook. Vi må se.

Vi rejser hjem om få timer. I skrivende stund har der været tornadoer i området omkring Oklahoma City. Desværre har de krævet menneskeliv. Indtil videre er fem personer omkommet. Men flere chasere har udtalt, at tornadoerne var indhyllet i regn og meget svære at se, så måske havde vi ikke set dem, hvis vi havde chaset.

oklahomacity
Couplet på bygen
20130531_2232_ICT_vis

Så mange var ordene i denne omgang.

Hilsen
Kai-Asle

 

Dagens rute var på 773 km
[map style=”width: auto; height:640px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” kml=”https://stormhunt.org/wp-content/uploads/dag20.kml”]

Husk, at Thomas også blogger. I kan læse hans blog på stormchaser.dk

 

Related Images:

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.