TORNADO ALLEY

Tornado Alley… Du har sikkert hørt navnet før, men hvor er det nu lige, det ligger, og hvad betydet navnet?
Jeg har på en enkel og forhåbentlig let forståelig måde forsøgt at forklare lidt om fænomenet.

Tornado Alley, der kan oversættes med “Tornadobæltet”, ligger i hjertet af det amerikanske Midtvesten og strækker sig fra Texas i syd til Minnesota i nord.
I dette vældige område spiller flere topografiske såvel som meteorologiske forhold ind.

Kilde: United States Map

Nu er det ikke sådan, at det kun er her, der forekommer tornadoer. De optræder stort set over hele USA, men det er i det område, at hyppigheden er størst, og da navnlig om foråret og i forsommeren.
Men hvordan kan det så være, at udbredelsen og voldsomheden er så stor lige der? Flere faktorer spiller ind. En af de helt centrale årsager er temperaturkontraster, samt skiftende vindforhold ved jorden og oppe i atmosfæren.

Tornado Alley i Midtvesten er fladt og opvarmes hurtigt. Desuden ligger områder som Texas Panhandle i næsten 1000 meters højde, hvilket er med til at give bygerne et yderligere løft, således at de udvikler sig kraftigere.
Lad os se på, hvad det er, der sker.

Om foråret sætter varm og fugtig luft fra Den Mexicanske Golf sig i bevægelse nordpå. Samtidig bevæger kold luft fra Rocky Mountains sig sydpå. Når de to luftmasser mødes, dannes der et lavtryk. Som følge af de store temperaturkontraster bliver lavtrykket og tordenbygerne undertiden meget kraftige.

2000px-Tornado_Alley_Diagram.svg

Hvis der samtidig blæser en meget hed og tør ørken luft op fra sydvest, dannes der et område, der kaldes drylinen, hvor der kan opstå isolerede tordenbyger med tornadopotentiale.

Dwpntsprd

severe_weather_setup_1200px

En af de sidste ingredienser, der skal være på plads, er skiftende vind med højden. I den givne situation blæser vinden ved jorden fra henholdvis syd og sydvest. Men hvis den drejer med højden, det, der kaldes shear, begynder den opstigende luft at rotere.

Når den varme og ustabile luft stiger til vejrs, afbøjes den. Derved kan tordenbygerne rotere og således nå endnu højere op i atmosfæren, hvor luften er meget kold. Således skærpes kontrasterne yderligere, og de meget voldsomme uvejr er en kendsgerning. Og bygerne bliver selvforsynende.

directionalshear

En anden ting er det, der kaldes shear. Det vil sige forskellig vindhastighed og -retning med højden. Det har også indflydelse på bygernes udvikling.

speedshear

Ved speedshear får luften i toppen mere fart på end luften i bunden og nærmest brækker som en bølge ved stranden. Derved opstår der en horisontal rotation, der kan rejses op af den opadstigende luft, der dannes i forbindelsen med supercellen. Og i visse tilfælde vil den rotation nå ned til jorden, og så kalder man det en tornado.

I USA kan de kraftigste tordenbyger nå op i 20 kilometers højde, hvor temperaturen kan være helt ned til -50°. Hvis temperaturen ved jorden er 30°, giver det en forskel på 80°. Og sammen med store mængder fugtighed giver det rigelig energi til at danne de meget kraftige uvejr.

Billedet her er taget fra et fly i stor højde, men viser tydeligt, hvordan byger vokser opad og breder sig ud til siden.

Supercell-1

Foto: Steven Maciejewski

Det var lidt om Tornado Alley. Håber, du fik noget ud af det.
Husk at læse de andre artikler om vejret.

Related Images: