, Stormchase 2010 – Dag 4

Dagens chauffør: Kai-Asle
Target area: Sydlige Arkansas
Afstand: 770 km
Dagens tema: Ny rekord i antal Viewers på videostreamen. En særdeles lovende dag, der ender skuffende, men Reed Timmer saved the day! Og… Warmsector!!

Vejr: Skyet, varmt, fugtigt, torden fra morgenstunden, meget varmt og fugtigt senere, men alt for meget stratus!
Menu: Morgenmad i Newport, Arkansas, sandwich fra Wal-Mart, Subway


Her kørte vi i dag

Der var meget store forventninger til dagen i dag. SPC havde udsendt high risk for blandt andet det østlige Arkansas. Og mens vi gik og pakkede bil, lynede og tordnede det fra morgenstunden. Det rene luksus. Men det var bare noget “morning convection”, der skulle overstås, så vi kunne få en opklaring og dermed også opvarmning, så der kunne komme gang i tordenbygerne.

Det var vigtigt, at alt udstyret virkede perfekt. Derfor susede vi over i Wal-Mart og købte nye invertere til bilen, som omdanner strøm til alt vores gear. Samtidig købte vi sandwich, is og kaffe.

Fugtigheden var klæbende, og varmen stærk. Samtidig blæste der en kraftig vind fra syd, som sendte mere fugt op i området. Meget lovende.
Vi gik nu i gang med at ordne bilen, samtidig med at vi kørte sydvestpå for at komme ned i det rigtige område.

Undervejs, mens jeg kørte, kæmpede Per og Thomas en brav kamp for at få udstyret til at virke. Til stor ærgrelse og frustration brændte sikringerne i bilen og i inverterne af i tide og utide med det resultat, at vi hverken kunne tjekke radar eller streame video. Utroligt, at det ikke er blevet nemmere med årene. Men måske skyldes det også, at vi for hvert år slæber mere og mere gear med.

Vi kørte fra Newport til Bald Knob. Her krydsede vi lidt frem og tilbage, indtil SPC udsendte en PDS (Particularly Dangerous Situation) lidt længere sydpå. Ordlyden i teksten var meget voldsom. Der blev nævnt kraftige superceller med mulighed for store, ødelæggende tornadoer EF3-EF5, så vores forventninger til dagen var meget store. Men det skulle ske i den sydlige del af Arkansas. Derfor besluttede vi at suse sydpå.
Her var vejene omgivet af høje træer. Næsten som at chase i dele af Tyskland. Rædselsfuldt! Man kunne intet se. Det kunne også være farligt.
Undervejs kæmpede vi stadig med at få strøm nok i bilen, og vi blev enige om, at hvis vejret blev så voldsomt, som man sagde, skulle det bare virke.
Så da vi kom til Pine Bluff, gik vi ind i en Wal-Mart og købte en ny inverter på 400 W og en bunke sikringer. Samtidig købte vi det uundværlige Rain-X, der nærmest får vandet til at prelle af forruden.
Vi skulle også tanke op og kørte hen på en lille tankstation. Thomas og jeg vaskede vinduer og smurte Rain-X på, mens Per gik over på den modsatte side af vejen for at købe kaffe på en større tankstation.

Da Thomas og jeg var færdige, kørte vi derover. Og mens vi stod der, kom han… Tornadoguden over dem alle… Mr. Reed Timmer, Joel og følge i Dominator, der er en ombygget bil, som skal kunne modstå en EF3-tornado.

Ud af bilen steg Reed, Joel og to producere fra Discovery Channel. Bag dem holdt yderligere to biler med produktionshold og fotografer, der hang ud af vinduet, mens de filmede Reed.
Med bankende hjerte nærmede jeg mig ham. Det her var næsten for godt til at være sandt. Reed Timmer er et ikon inde for tornadochasing. Han er uddannet meteorolog og lever af at chase.

Han har i den grad næse for at finde tornadoerne, og han har medvirket i flere sæsoner af “Storm Chasers” på Discovery Channel. En serie, enhver chaser med respekt for sig selv bør have stående i reolen. “Hey, guys. How are you?” spurgte jeg Reed. Han vendte sig om og præsenterede sig selv (som om det var nødvendigt). Jeg præsenterede mig selv: “I’m Kai-Asle, Chase Team Denmark”, og jeg skal da lige love for, at han lyste op. “Oh, you’re from Chase Team Denmark. You guys are great”. Wow, sagde han lige det? Jeg kneb mig selv i armen. Reed Timmer viste sig at være en fed fyr. Helt nede på jorden. Han har åbenbart lagt mærke til os. Og selvom han havde tæsketravlt, gav han sig god tid til at sludre. Og så sagde han det: “If you guys are ever i Norman(der bor han), you can crash on my couch.” Hvor vildt. Og jeg svarede naturligvis: “I’ll take you up on that”. Jeg tager dig på ordet. Og han sagde, at han mente det. Fedest! Og da han hoppede ind i bilen, sagde jeg til ham: “Remember to watch our stream, Reed”. Og så svarede han, at det havde han gjort flere gange. Og han syntes, vi var gode. Bedre skudsmål får man altså bare ikke. Og så kørte han. Det magiske øjeblik var forbi. Hold k… hvor var det fedt.
Vi blev alle tre enige om at besøge ham, når vi kom til Norman, Oklahoma næste gang.

Bygerne poppede nu flere steder, og vi kørte mod sydøst til Star City for at ligge på sydøstsiden af bygen. I det område dannes tornadoerne typisk. Desværre var der altså for meget stratus (Lavthængende skyer. Min hadesky nummer ét), så man kunne ikke se nogen struktur i tordenbygerne.
Vi kørte nu tilbage mod Pine Bluff og trak dernæst østpå. Bygen bevægede sig nord/nordøst, og det gjaldt om at komme om på østsiden af den. Så vi kørte ned fra nordvest mod sydøst i den nordlige del af bygen, men så stod internettet af. Nu var vi “blinde”. Vi kunne ikke se, hvor de nu 8 cm store hagl var, eller om der var en tornado i bygen. Regnen blev meget kraftig, og vinden tiltog voldsomt. Det gjaldt om at komme ud på den anden side, så der skulle køres stærkt.

Vi kom lidt på afstand af bygen og holdt ind ved en mark. Her så vi bygen nærme sig med skysænkninger på undersiden. Et tegn på, at der kunne dannes en tornado. Vi steg ud for at fotografere, før det blev alt for mørkt. Men kraftige lyn lige over vores hoveder tvang os ind i bilen igen. Og nu var bygen ved at løbe fra os.
På grund af det begrænsede vejnet, måtte vi nu køre sydpå væk fra bygen, før vi kunne gå nordpå imod bygen igen. På det tidspunkt havde vi 704 viewers!! Ny rekord.
Flere gange mens det lynede, så det ud, som om der var en tornado eller i hvert fald en skytragt under bygen.
Den næste time prøvede vi at holde trit med bygen. Det var ikke let, og der blev kørt til i mørke og kraftig regn. Undervejs overhalede vi flere biler. Den ene viste sig at være… Warmsector med Mark, Sharon og en ven, der hed Pete. De havde taget turen fra Florida for at chase i samme område.
Da bygen ikke rigtig udviklede sig mere, indstillede vi chasen og kørte til West-Helena nær Mississippi-floden, hvor vi spiste på Subway. Det var dejligt at se vennerne igen.
Bagefter checkede vi ind på et Super 7-motel, hvor vi drak et par øl sammen og sludrede. Det var rigtig hyggeligt.
Vejrmæssigt var dagen en stor skuffelse. De voldsomme tornadoer udeblev, hvilket er godt for indbyggerne i byerne, men skidt for os. Men vejret er dynamisk, og det her setup var afhængig af, at alting faldt i hak på det rette tidspunkt. Det gjorde det desværre ikke.
Men Reed Timmer og Dominator reddede dagen.

I morgen chaser vi videre i Mississippi. Det har vi aldrig prøvet før.
Årsagen til det store antal viewers på vores stream, skal efter sigende være, at vi har været gode og haft held med at placere os og det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Derfor kigger mange med, når vi streamer. På Twitter bliver the Danes nævnt flere gange. Det er jo fedt, men det betyder også, at vi må holde dampen oppe og blive ved med at fremvise gode resultater.

Nå, nu er klokken tre, og jeg skal bare sove.

Vi ses til en ny omgang chase i morgen.

Kai-Asle


Related Images:

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.