, Stormchase 2009 – Dag 4

Dagens chauffør: Kai-Asle
Target area: Texas Panhandle
Afstand: 700 km
Dagens tema: Transport for at komme i position

Vejr: Først tåget, diset, så opklaring med stærk sol og varme og til sidst superceller med MEGET store hagl!!
Menu: Morgenmad: Superstarter breakfast, aftensmad: Sonic.

Jeg startede dagen med at stå op i tide til at spise “rigtig” morgenmad for første gang herovre. Jeg sad sammen med Paul og blev briefet om dagens setup. Vi skulle sydpå ned igennem en varmfront og videre ned i varmsektoren, hvor flere af parametrene så rigtig lovende ud.
Vi kørte fra Clinton i finregn og tåge. Og det var så koldt, at jeg nok engang måtte tage trøje på.

I byen Shamrock, Texas spiste vi frokost på McD’s, som jeg ellers hader, men jeg fik en rigtig god burger. Der var flere chasere i området.


Fin gammel tankstation

Vi fortsatte til Childress, hvor ruderne blev vasket og præpareret med Rain-X, der gør, at de bliver vandafvisende.


Forskere og studerende fra Texas Tech University. De studerer uvejr.

Imens vi gjorde det, begyndte stratusskydækket at gå i opløsning, og den dejligste sol begyndte at varme os op.
Man så tydeligt, at de få totter, der var tilbage, nærmest roterede, når de nåede lidt op. Det er tegn på shear, skiftende vindretning og -hastighed med højden. Samtidig blæste der en varm og fugtig vind fra syd, der leverede den fornødne energi.


Vi besluttede at rykke lidt uden for byen, så vi kunne se, om der skete noget. Vi stod en times tid på en markvej og filmede.
Her kunne man se små dustdevils, høtyve, i den turbulente luftmasse. Samtidig fik jeg reddet mig en mindre skoldning i den stærke sol, fordi jeg absolut skulle smide T-shirten. Jeg beklager, hvis jeg har stødt nogen med min smækre krop på streamen.

DustdevilPludselig begyndte der at skyde tårne op mod sydvest. Et øvre trug var på vej mod øst fra New Mexico og leverede løft til den i forvejen potente luftmasse. Og nu gik det stærkt.

 

Tordentårne i horisonten

 


Vi valgte at trække lidt længere mod sydvest. Her så vi en flot byge udvikle sig hurtigt. Den antog supercelleform med wallcloud, kraftige vindstød og nedbør. Warmsectors nygifte par, Marc og Sharon, har lige købt ny bil, og de havde ikke den store lyst til at få buler i den af de store hagl. Derfor drønede vi hastigt videre. Alligevel blev vi ramt af vindstød på op til små 100 km/t samt meget kraftig nedbør. Det rykkede godt i dytten. 


Downdraft på bygens underside


Warmsector valgte at søge tilflugt under et halvtag, og vi fulgte trop.


Dernæst lå vi og krydsede rundt i området for at holde trit med bygerne. Det udmøntede sig i til tider betagende scenerier.


Flere gange holdt vi ind og kiggede på de fantastisk flotte lyn, der kravlede hen over himlen i det tiltagende mørke.
Tæt ved byen Crowell, Texas, holdt vi nok engang ind til siden for at kigge nærmere på en wallcloud og en mulig tornado. Men det var svært at se.

Pludselig lyder der et tungt bump mod vores bil, så ét til og ét til. Og pludselig bryder helvede løs. Store hagl blæser sidelæns ind mod vores biler, og der er ingen steder at gemme sig. Haglene er på størrelse med baseballs, ca. 10 cm i diameter, og de springer højt op i luften, når de rammer jorden. Warmsector kører ud i grøften for at vende bilens bagende mod haglene og begrænse skaderne. Men det er for sent. Begge biler er stærkt medtaget.
Vi skynder os væk og søger tilflugt under et halvtag bag en kirke, mens nedbøren og vinden rammer os akkompagneret af hyppige lynudladninger. I Warmsectors bil har der været krise. Bilen er spritny og nu fuld af buler. Sharon, der ejer bilen sammen med Marc, er ked af, at den allerede har fået “battle scars”. Men sådan er, når man chaser.

Vi fortsatte til byen Vernon og spiste sen aftensmad på Sonic.
Vi er nu tjekket ind på Super 8, og klokken er i skrivende stund halv fire om morgenen. Typisk! Det bliver altså ikke til meget søvn herovre.
I morgen er der lagt i ovnen til endnu en hektisk dag. Måske skal vi et godt stykke op i Oklahoma, så det bliver også en lang dag.
Eneste frustration i dag har været teknikken, der har drillet gevaldigt. Adaptere brænder varme, stik falder ud, og computeren skal genstartes. Vi arbejder på sagen og håber, vi kan løse de fleste problemer.

Nu vil jeg kaste mig i køjen. Godnat og sov godt.

 

Hilsen

Kai-Asle

Related Images:

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.