I dag har vi endelig chaset bigtime! Og chasen fik en lige lovlig spændende afslutning. Men det har været en forrygende chasedag!

Om formiddagen kørte vi fra Wichita i Kansas mod vores target area omkring Lawton, Oklahoma. Byen ligger tæt på grænsen mellem Oklahoma og Texas.

Da vi var nået et godt stykke dernedaf, så vi begyndende cumulusskyer tårne op mod sydvest lige øst for drylinen. Vi nappede en hurtig burger på Burger King, mens vi afventede situationen. Vi så flere byger forsøge at stige til vejrs. Men de var endnu ikke kraftige nok til at bryde igennem cap’en.

KAS_0966

Mangler lige det sidste

KAS_0965

Bygerne kæmper

En celle mod syd i Texas begyndte at se lovende ud, så vi valgte at køre efter den.

070514_1600

Cellen er på vej op fra sydvest. Vi er den runde ring lige nord for.

Den blev hurtigt servere warned og lynede pænt meget. Vi ville lægge os i den sydøstlige del, hvor der er mulighed for at at se eventuel rotation.

KAS_0972

Men før vi var kommet tilstrækkelig langt mod syd og dernæst vestpå, var cellen allerede nået et godt stykke nordpå. Og for at gøre ondt værre, så er der den famøse Red River i det nordlige Texas, som ikke er så ligetil at krydse. Kun få veje fører over den, men det er vejret ligeglad med, så det vanskeliggør chasen.

KAS_0988

Vi smed håndklædet i ringen og lod cellen ræse videre nordpå og ventede på den næste lovende celle, der var på vej fra sydvest.

070514_1723

Fin isoleret celle

070514_1918

Meget farligt uvejr!

Efterhånden som den nærmede sig, kørte vi stille og roligt i stilling til at tage imod den. Den havde en ualmindelig smuk struktur, og vi kunne se ting som inflowband, forward flank og striations. Fantastisk syn! Og vi havde begge julelys i øjnene.

KAS_0989

KAS_0994

En meget glad mand

KAS_0990

Afsindig flotte mammatusskyer

KAS_0997 KAS_1003 KAS_1005 KAS_1010 KAS_1018 KAS_1019 KAS_1026

Vi fulgte den, så længe det var muligt, og rettede deræst fokus mod næste celle, der oven i købet var tornado warned. Det vil sige, at der var rotation i den.

070514_1907

Ny celle vest for os.

På radaren så vi et flot og udtalt hook, der kan være tegn på, at der er en tornado. Der var rigtig mange chasere i området, så det gjaldt om at holde tungen lige i munden.

KAS_1038 KAS_1100 KAS_1105 KAS_1111

Vi så, hvordan inflowskyen blev nærmest suget ind i cellen helt nede langs jorden. Et ufatteligt smukt syn.

KAS_1135

Til sidst kom haglene, og så måtte vi tage benene på nakken.

KAS_1054

Det var ved at blive mørkt, og vi begyndte at trække nordpå, meget tæt på haglkernen.

Vi mente nok, at vi kunne nå op til Addington, før den indhentede os, men vi tog så grueligt fejl. Pludselig meldte de første hagl deres ankomst, og så var vejen ellers fyldt med blade og meget store hagl.

KAS_1172

Jeg blev en smule betænkelig, da man havde advaret om hagl på næsten 10 cm i diameter. Da der begyndte at lyde meget højlydte brag på bilen, var gode råd dyre. Vi så flere andre holde ind, men Danny, der navigerede, sagde, at der skulle dukke en by op i løbet af kort tid. Her håbede vi på at finde et halvtag at køre ind under.

20140507_204112_LLS

Vi så to Dominators holde ind til siden, men fortsatte. Nærmest som en åbenbaring dukkede The First Baptist Church op komplet med halvtag og frelse. Der holdt to andre biler, men vi kunne lige klemme os ind.

Dernæst begyndte en øredøvende kakofoni af voldsomme brag og dunk på halvtaget, da godt 8 cm store hagl hamrede mod kirkens tag. Nu hvor vi var i sikkerhed, kunne vi godt nyde det. Det var fuldstændig vildt. Jeg har aldrig set så mange og så store hagl på én gang. Godt, vi nåede ind under halgtaget. Ellers var der dømt ny bil. Superfed oplevelse. Da det værste var drevet over, gik vi ud og samlede hagl, som vi smed i cooleren.

[youtube id=”-RuMiwlErPc” align=”center” mode=”normal” aspect_ratio=”16:9″ maxwidth=”800″]

Bagefter kørte vi til Lawton, hvor vi checkede ind på Days Inn. Her var der en bar, hvor vi bestilte whisky og Guinness. Og rigtige chasere drikker kun whisky med kæmpehagl, der har været 15 kilometer oppe i atmosfæren. Tjeneren var meget imponeret.

Det har været en fantastisk chasedag. Og Dannys tålmodighed blev omsider belønnet. Vi fik set ufattelig flot struktur, masser af lyn og kæmpestore hagl. Og så fungerede vi supergodt sammen. Jeg kørte i dag, og Danny navigerede og tjekkede vejret. Og sammen fik vi taget nogle gode beslutninger. Sådan!

Det er blevet vildt sent, og jeg skal i den grad se dyner. Der venter muligvis en dag af samme skuffe i morgen.

[map style=”width: auto; height:640px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” kml=”https://stormhunt.org/wp-content/uploads/07.05.14.kml”]

Hilsen
Kai-Asle

Related Images:

1 svar
 1. Morten S. Mølgaard, Aalborg
  Morten S. Mølgaard, Aalborg siger:

  Hej Kai-Asle og Danny. Nøøj, hvor er det godt at se! Tillykke med det!
  Det må ellers være den vanskeligste kunst at navigere præcis i kanten af haglnedbøren og nå i ly og stadig nå at opleve haglene fra et sikkert sted.
  Flotte billeder og video.
  Her i Aalborg er det 9°C og byger, men af en helt anden kaliber. 😉

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.