, Stormchase 2010 – Dag 12

Dagens chauffør: Thomas
Target area: Enid, Oklahoma
Afstand: 330 km
Dagens tema: Transport, køre i position til i morgen, møde med de tyske chasere

Vejr: Skyet, småkøligt, torden ud på eftermiddagen
Menu: Superstart breakfast på Super 8, aftensmad på Applebee’s
Dagens rute:

 

 

I dag har vi købt lidt mere elektronik og vasket bil, og så er vi kørt til Enid, Oklahoma, som ligger nogenlunde midt i det område, vi vil være i.

Motellet i Lawton

Vi kørte fra Lawton ved middagstid, da vi ikke havde specielt travlt. Vi skulle kun få hundrede kilometer nordpå. Undervejs smuttede vi ind i en Best Buy (A la Elgiganten) i Oklahoma City for at købe batterier til vores videokameraer. Det viser sig, at billedet frøs, når der var koblet strøm til dem. Så snart de kørte på batteri, var der ingen problemer. Så vi skulle bruge batterier med lidt længere levetid end den time, standardbatterierne kunne holde.

Dernæst kørte vi til Enid, hvor vi tjekkede ind på et Days Inn. Her holdt to biler med de tyske stormchaseres logo på. Og udenfor motellet var de i fuld gang med at grille og drikke øl. De forstår at hygge sig, de prøjsere. Vi sludrede lidt sammen. Jeg brugte mit ubehjælpelige tysk fra gymnasiet, men kunne dog gøre mig forståelig. “Danke schön”. “Damhussøen? Det er den vej”.

Foto: Thomas Dolmer Nielsen

Vi tog af sted med det samme for at vaske adskillige lag mudder af bilen, så den ser præsentabel ud til den store chasedag i morgen. Bagefter fik vi en lækker bøf på Applebee’s. Og så tog vi hjem og sluttede af med et afsnit af Klovn og en kold øl, så vi kunne komme tidligt i seng og være friske til den store dag i morgen.

Hvad er det så, der skal ske? Jo. Et lavtryk nærmer sig vestfra. På forsiden strømmer varm og fugtig luft op over Midtvesten. Samtidig rykker kraftig vind i højden ind over området. Og fra sydvest nærmer tør, hed luft sig. Den er faktisk varmere end den fugtige luft. Derfor kiler den sig ind under den fugtige luft og tvinger den til vejrs. Det resulterer i tordenbyger, der lynhurtigt skyder til vejrs op i den kraftige vind, der skifter hastighed og retning med højden. Og det resulterer i, at tordenbygen begynder at rotere. Og således er en supercelle født. Kunsten er nu bare at forudsige, hvor vi skal være. Vores foreløbige targetarea(mål) er lidt nordøst herfor nær grænsen til Kansas. Problemet i morgen bliver, at bygerne kommer til at bevæge sig med hastigheder på op til 70 km/t. Og så bliver de ekstremt svære at fange, hvis man først kommer bag dem. Derfor gælder det om at ligge et godt sted og tage imod en supercelle, lade den passere og vente på den næste. Det bliver meget spændende, og alvoren i udsigterne er ikke til at tage fejl af. Her et udsnit fra SPC’ prognose:

Vi er i det røde område i venstre side og skal over i det lilla

Her er tornadoprognosen. Normalt er 10% meget!

“REGIONAL TORNADO OUTBREAK AND LONG-TRACK STRONG TO VIOLENT TORNADOES BECOMING LIKELY IN ERN OK AND SE KS
FROM LATE THIS
AFTERNOON INTO THE EVENING”

Vi må se, hvad der sker. Muligheden for noget stort er i hvert fald til stede. Jeg slutter af med en lille videodagbog.
I dag med Thomas.

Bloggen bliver måske stærkt forsinket i morgen på grund af travlhed, så I må væbne jer med tålmodighed.
Hilsen Kai-Asle

 

 


Related Images:

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.