, Stormchase 2009 – Dag 8

Dagens chauffør: Thomas
Target area: North Platte, Nebraska
Afstand: 640 km
Dagens tema: Transport

Vejr: Skyet, halvkøligt vejr
Menu: Sprangles, Wendy’s

 

Dagen i dag startede med at sove længe, helt til klokken elleve. Vi overnattede på Motel 6, der ligger i den lave ende af kvalitetsskalaen. Så der var ikke kaffemaskine og shampo, som der plejer. Men værelserne holdt en fin standard. Dog var der gjort meget ud af at advare folk om at låse døren forsvarligt og sætte ekstra kæde på. Desuden stod der en bevæbnet vagt i receptionen. Betryggende!

 


Vi lagde ud med at spise “morgenmad” på Spangles og satte dernæst kursen nordpå mod the Badlands i South Dakota.

 


Undervejs kørte vi gennem Greensburg, hvor vi gjorde et længere stop. Det er nu to år siden, at den voldsomme EF5-tornado udslettede 95% af byen og dræbte 14 personer.

 


Da vi var der sidste år, var vi lidt overrasket over, hvor lidt der egentlig var sket. Det flød med murbrokker, der hang bunker af ragelse i træerne, og kun få ting var genopbygget.

 


I år havde det billede ændret sig radikalt. Næsten alle murbrokker var fjernet, en del huse var genopbygget, og på mange af træerne var der nu grønne blade, hvilket gav byen et helt andet udseende.


Byen genopbygges efter det grønne princip, det vil sige vedvarende energi, solfangere, miljøvenlige materialer m.m.

Det første, der slog os, var, hvor stor tankstationen var blevet. Der var kommet en tilbygning på med supermarked.

 


Ved siden af tankstationen på den åbne plads så vi trapper, der førte op i luften.

 

Foran var resterne af en kælder. Der havde tydeligvis stået et større hus.

Pludselig kom en mand og dreng gende hen imod os. Det viste sig at være husets ejer, der tilfældigvis var i byen. Familien er ellers flyttet til en anden by, da det er alt for dyrt at genopbygge huse i Greensburg.


Craig, som han hed, fortalte os om den skæbnesvangre aften. Familien havde søgt tilflugt i kælderen. Da tornadoen nærmede sig, havde de mærket trykfaldet i ørerne. Det var så kraftigt, at det gjorde ondt. De hørte flere høje brag. Da de kom op, var alt væk.

 


Huset, de havde, var fra 1917 og bygget i victoriansk stil. Det havde åbenbart været stort med en førstesal. Han var tydeligt bevæget, da han fortalte om episoden.

Han havde ikke genopbygget huset, da han simpelthen ikke har råd. Før tornadoen havde grunden en værdi af 2000 dollars. Nu er det tal steget til 27.000!!! Det siger noget om den rivende udvikling, der er sket i byen.

Så han og familien har været nødt til at købe hus i en anden by, hvor det er billigere. Men som sagt, var han tydeligvis bevæget.

Her ses et eksempel på den grønne linje.Det her hus skal angiveligt være tornadosikret. For at teste det lod man en bil falde ned på huset fra 50 meters højde.


Her kan man se bilen, som den så ud bagefter. Huset holdt.

 


Mens vi gik rundt i byen, faldt vi flere gange i snak med folk, der spurgte, om der var uvejr på vej, siden vi var der. Og så gik snakken ellers om oplevelser i forbindelse med vejret.


Alt i alt var det positivt at se, hvor langt man var nået i forhold til sidste år.

 


Klokken var gået hen og blevet fire om eftermiddagen, og der ventede os mange timers kørsel, så vi skyndte os videre nordpå.

Da vi kom til Hays, gik vi på Wendy’s og snuppede en hurtig gang mad.

Vi fortsatte ad highway 183 i nordgående retning mod Nebraska.

Da klokken var halv elleve, kørte vi ind i byen North Platte i Nebraska. Her ledte vi efter et motel. Valget faldt på Ramada, hvor vi fik turens hidtil dejligste værelser. Store, lækre, komfortable, og så er der hot breakfast. Det plejer at betyde æg og bacon. Mums!

Vi holdt lidt hygge på mit værelse, hvor vi spejede efter bare en lillebitte mulighed for dårligt vejr… Og der er faktisk et spinkelt håb om, at der kan ske noget her i Nebraska mandag og tirsdag. Så vi krydser fingre.

I morgen går turen til Mount Rushmore (Hvem sagde Menneskejagt?), The Black Hills, måske krydret med en lille fin isoleret supercelle. Vi må se.

Husk, at I kan klikke på bilen og se live video, når internetdækningen er god nok. Til tider fryser billedet. Så kan man med fordel lukke streamen ned og starte den op igen. Vi gør vores yderste for at få at holde den kørende.

Tak for i dag.

Kai-Asle

Related Images:

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.