, Stormchase 2008 – Dag 10

Dagens chauffør: Per
Target area: Texas
Afstand: 700 km
Dagens tema: Tornado on the ground
Vejr: Stratussuppe med finregn, sol, torden, tornadoer
Menu: Superstart breakfast, Sonic, Subway.

 

Dagen i dag blev noget mere spændende, end nogen af os havde regnet med. Området omkring og syd for Dallas, Texas, var under et såkaldt slight risk. Med Tim Samaras’ ord i baghovedet var vi rimelig forventningsfulde. Han mente nemlig, at dagen i dag så mere lovende ud end i går, hvor Oklahoma var under et moderate risk. Men det er ikke ensbetydende med, at der sker en masse.

Der har før været berømte tornadoudbrud under et slight risk.

De seneste dage har vi været længe om at komme af sted. Derfor forsøgte vi her til morgen at komme tidligere op, selvom vi ikke havde fået særlig mange timer på øjet.

 

Og søreme om det ikke lykkedes at komme af sted bare lidt tidligere.

Vi blev enige om at køre ned mod Abilene, hvor vi jo har været flere gange tidligere herovre.

 

Undervejs gik tiden med at få vores livestream til at køre. Og det lykkedes rent faktisk at streame i mere end en time. Og jeg ved, at flere af jer derhjemme fulgte med. Det har jeg selv prøvet. Og det er faktisk ret spændende, også selvom det kan hakke lidt fra tid til anden, men sådan er det. I øvrigt tak for jeres kommentarer.

 

 

Vi drønede igennem Dallas og satte kursen vestpå mod Abilene. Der var rigeligt at holde styr på: Live streaming, Baron og gps. Og så nu og da kigge ud ad vinduet.

 

Da vi nærmede os Abilene, var vi lidt i vildrede. Vi vidste ikke, om vi skulle satse på en meget stor celle sydpå nær San Angelo, eller om vi skulle satse på cellen syd for Snyder. Fordelen ved den var, at den bevægede sig imod os, og at vi havde gode vejmuligheder. Ulempen var, at små celler begyndte at poppe syd for den. Og vi var bange for, at de skulle ’stjæle’ energien fra den store celle.

 

 

Men vi blev enige om, at den nordlige celle stadig kunne overleve. Derfor drejede vi af motorvejen vest for Abilene nær Roscoe. Her fortsatte vi lidt mod syd. Vi er pt tre biler. Foran os kørte Paul, Sarah, Melody og Colby. Bag os kørte Felix og Sharon. Marc sad hos os.

 

 

Til højre for os byggede bygen op og havde de smukkeste konturer med wallclouds, gustnadoes og faldstriber fra nedbør af både regn og hagl. Baron målte hagl på op til tre tommer, 7,5 cm i diameter.

 

 

Vi stoppede for at tage billeder og filme. Pludselig blev der få hundrede meter fra os dannet en tornado. Vi så tydeligt jord blive suget op. Det var ikke kun et downburst eller outflow.

Vi filmede videre, men det stod snart klart, at tornadoen havde kurs lige imod os. Vinden begyndte at hyle og blæse kraftigt og turbulent.


Marc sad allerede inde i bilen og råbte nu: ”Get in the damn car!”. Vi blev så overraskede, at vi ræsede af sted uden at lukke bagklappen med det resultat, at Pers kuffert og Thomas’ kamerataske fløj ud på vejen. Vi klodsede bremserne, og Thomas sprang ud. Men nu var tornadoen så tæt på, at vi bare måtte køre stadig med åben bagklap og uden Thomas. Heldigvis var Sharon og Felix lige bagved. De klodsede bremserne for ikke at køre over taskerne.

 

Samtidig ræsede vi af sted. Jeg kastede mig over vores resterende bagage for at holde på den, samtidig med at jeg filmede bagud. Her så jeg Felix, Sharon og Thomas være meget tæt på at blive indhentet af tornadoen. Selvom den ikke var så kraftig, bevægede den sig utrolig hurtigt.

 

 

I mellemtiden var Pauls bil kørt videre. De troede, vi var lige efter, men det var vi altså ikke.

 

Mens vi drønede af sted, dukkede der pludselig endnu en tornado op lige foran os. Nu var gode råd dyre. Vi kunne ikke bare fortsætte lige ud, men vi kunne heller ikke sætte farten ned. Heldigvis krydsede tornadoen hurtigt vejen, så vi kunne komme forbi. Felix’ bil lå heldigvis ikke langt bag os.

 

Vi kom væk fra farezonen og kunne puste ud og evaluere. For det var lige lovlig spændende.

 

Vi mødtes med Paul og Sarah og de andre.

 

Bagefter fortsatte vi videre mod syd/sydøst foran bygen. Desværre begyndte mørket at sænke sig, så det blev svært at følge med i ens udvikling. Men da lynfrekvensen var forholdsvis høj, kunne man i lynglimtene se wallcloud og rotation under den. Hvor er det dog fantastisk at chase herovre, hvor bygerne kan leve videre næsten hele aftenen og natten igennem, mens de til stadighed uvikler sig.

 

Efterhånden blev vi dog enige om, at klokken var mange, og at det var på tide at finde et motel.

En lang og spændende dag lakkede mod enden, og vi var alle godt tilfredse.

Det endte med Days Inn i byen Killeen.

Hvad vi gør i morgen, må morgendagens prognoser vise. Vi har stor lyst til at chase, men hvis targetområdet ligger i det sydøstlige Texas, springer vi nok over.

Vi må se.

TV2 har skrevet en artikel om episoden og bringer et indslag i Vejret i aften kl. 22.35


Hygge!

Kai-Asle

Related Images:

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.