, Stormchase 2009 – Dag 12

Dagens chauffør: Per
Target area: Grænsen mellem South Dakota og Nebraska
Afstand: 500 km
Dagens tema: Chase

Vejr: Skyfrit, 28 grader, torden, hagl
Menu: Toast, Arby’s, tankstations-pizzaer, McD

 

I dag var der store forventninger til vejret. SPC (Storm Prediction Center) havde et slight risk varsel ude for det område, vi befandt os i. Et slight risk betyder, at der er en lille risiko for severe weather. Så vi var forventningsfulde.

Jeg sprang morgenmaden over og valgte at sove længe for at være helt frisk til dagens forhåbentlige udbytterige chase.

Da vi tjekkede ud, viste det sig, at der stadig var morgenmad, så jeg snuppede et par hurtige skiver brød og lidt juice.

Vi kørte lidt rundt omkring byen og tjekkede radar og kort. Vi befandt os i det helt rigtige område og behøvede egentlig ikke køre så langt.

 

Vi snuppede lidt frokost på Arby’s, mens vi holdt øje med de byger, der var begyndt at poppe mod sydvest.

Bygerne flås i stykker af den kraftige shear

Vi besluttede at trække lidt mod sydøst for at få bedre udsyn.

 

Flere gange forsøgte tårne at skyde op, men de blev hurtigt revet i stykker af den kraftige shear (skiftende vindretning), samtidig med at de bankede hovedet mod laget af varm luft (cap) et stykke oppe i atmosfæren.

Bygen er nu med høj base, lyn, hagl og kraftige vindstød

Vi kørte rundt i området omkring Bridgeport syd for Alliance. Bygerne indeholdt nu både hagl og torden, men de var highbased, det vil sige, at skybasen lå meget højt.


 

Ved denne type byger får man typisk nedbør, der fordamper, ledsaget af kraftige faldvinde. Derved hvirvles støv op på markerne. Sommetider kan det generere en “gustnado”, altså en støvtornado. Sådan en så vi dog ikke, men det var tæt på.

Vi havde svært ved at beslutte, hvilke byger vi skulle chase.

Der er begyndt at komme struktur i bygen

Til sidst lagde vi os dog fast på en celle 60 miles øst for os, så vi måtte først drøne 30 miles nordpå, før vi kunne gå østpå. Vejnettet her i området er mildest talt elendigt.

Den fotogene wallcloud

Undervejs afbrød vi den østlige kurs og gik nordpå, da en celle bag os pludselig havde udviklet sig betydeligt komplet med wallcloud og en del lynaktivitet.

 

Der hvirvles støv op under wallcloud’en

Vi lå og krydsede rundt i området og måtte hele tiden flytte os på grund af nedbør og stærk vind og hele Vortex 2-cirkusset plus TIV2, der også befandt sig i området. Men wallcloud’en så fantastisk smuk ud. Desværre spandt den ikke en tornado til os.

 


Cellen længere mod øst fangede atter vores opmærksomhed. Den blev severe warned og viste et flot couplet (divergerende vinde) nær byen Thedford.Derfor jokkede vi sømmet i bund og ræsede mod Hyannis, hvor vi tankede op af både benzin og proviant, for at kunne fortsætte østpå ad highway 2 mod byen Norway (Sjovt, ik’?)

 


Vejen gik gennem et småbakket terræn. Vi måtte holde en høj hastighed i stærk vind, regn og torden for at corepunche en byge for at nå hen til den byge, vi chasede.

De mange flotte krøllede, lilla og violette lyn vakte stor jubel i bilen. Per måtte virkelig holde tungen lige i munden for at holde bilen på vejen. Til tider kunne han slet ikke se ud ad vinduet.

 

Lidt mammatus

Bygen mod øst var umulig at indhente, og den begyndte også at falde lidt sammen. derfor drejede vi mod syd ad highway 83 mod Stapleton og North Platte.

Vi ankom til North Platte ved titiden, hvor vi forsøgte at tjekke ind på Ramada. Desværre var der for få værelser. Det vil sige, suiten var ledig, meeen…

Efter at have kørt rundt et stykke tid lykkedes det endelig at få værelser på Royal Colonial Inn.
Bagefter slugte vi et par burgere på McD og susede hen i Wall-Mart, hvor vi tankede op af øl og slik.
Som sædvanlig var der lidt nachspiel på mit værelse.

Så mange var ordene på en tilfredsstillende dag, hvor vi trods de ringe udsigter fik oplevet både wall-cloud, hagl, downdrafts og usædvanlige mange smukke lyn i det tiltagende mørke.

Godnat og sov godt.
Kai-Asle

Related Images:

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.